Verantwoord fokken

Als je op een verantwoorde manier een nestje pups wil fokken moet je rekening houden met een aantal aspecten die in de footprint van de hond staan geschreven. Gezondheid staat daarbij centraal. In de pootafdruk zie je de verschillende aspecten die een rol spelen bij het verantwoord fokken.

Voorouders: de voorouders van een hond kunnen inzicht geven in de gezondheid van de hond en de mate van inteelt. Daarom is het belangrijk dat alle honden een stamboom krijgen.

Klinisch onderzoek: Een dierenarts kan tijdens een klinisch onderzoek vaststellen of je hond een goede conditie heeft en controleert de ouderhond op eventuele afwijkingen.

Genetische diversiteit: Dit zegt iets over de mate van inteelt. Een hoge genetische diversiteit verhoogt de kans op een vitaal leven.

Genetische afwijkingen: De meeste genetische afwijkingen zijn recessief. D.w.z. dat een nakomeling pas ziek wordt als beide ouders het afwijkende gen doorgeven. Door slimme oudercombinaties te maken kun je voorkomen dat pups lijden aan een erfelijke ziekte.

Een fokker kan op basis van de bovenstaande resultaten de beste keuze maken voor de ouderhonden.
Het is ook belangrijk dat de koper op de hoogte is van deze informatie.